Welkom bij deze bonus module over de Wet van Aantrekking.

Ik sta bekend als coach op het gebied van sales, marketing en strategie, maar onder dat hele strategische stuk gaat er nog zoveel meer schuil dan alleen praktische dingen.

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar het Universum, de rol van de mensheid daarin en de werkelijkheid die we co-creëren samen met het Universum.

Het is inmiddels bijvoorbeeld bewezen dat alles – echt álles – energie is. Variërende van de planten in je tuin tot de bank in je woonkamer en zelfs je gedachten. Alles vibreert op een bepaalde frequentie en trekt dingen aan of stoot dingen juist af.

En het heeft ook allemaal een impact op elkaar.

Als je dus een succesvol bedrijf wilt bouwen is het niet alleen belangrijk dat je het strategische spel snapt, maar ook het energetische spel. Dat ligt namelijk ten grondslag aan de impact die je maakt met je strategie.

Daarnaast is alles in het Universum 50/50. Dat heeft te maken met de universele wet van polariteit. Zo heb je yin en yang, dag en nacht, eb en vloed, mannelijk en vrouwelijk, enz. Zo geldt dat ook voor het ondernemerschap. Ik geloof dat het 50% strategie en actie is en 50% energie en mindset.

Als je die twee elementen met elkaar in balans weet te krijgen ontstaat er flow en kun je veel meer aantrekken van wat je wilt in plaats van dat je er keihard voor moet werken.

Ik zie het altijd een beetje als de afbeelding hieronder.

.
Hoe werkt het nou precies?

Er wordt vaak makkelijk gesproken over de wet van aantrekking. Alsof je een paar keer aan iets moet denken wat je wilt en voilà, het zou er moeten zijn.

Zo simpel werkt het helaas niet.

Als je de wet van aantrekking echt voor je wilt laten werken zul je ervoor moeten werken. Ik benader het heel praktisch. Ik ben en blijf een nuchtere Fries 😉

De reden dat het moeilijker is dan veel mensen denken is omdat de wet van aantrekking ALTIJD werkt. Letterlijk elke gedachte die je hebt vibreert op een bepaalde frequentie, triggert bepaald gedrag en trekt uiteindelijk iets aan.

Op het moment dat jij bijvoorbeeld voor 80% van de dag negatieve gedachten hebt en 20% van de dag bewust bezig bent met op een bepaalde manier denken om iets aan te trekken gaat het al niet werken want 80% van je gedachten worden nog gedomineerd door negativiteit.

Om er dus voor te zorgen dat de wet van aantrekking écht voor je gaat werken zul je een complete transformatie door moeten gaan. En dan eigenlijk niet alleen qua gedachten, maar ook in de manier waarop je voor jezelf zorgt. Denk bijvoorbeeld aan rust, sport en voeding.

Zo vibreert vlees en alcohol op een lage frequentie en als je dat in je lichaam stopt ga jij ook lager vibreren waardoor je lagere vibrerende situaties (= negatievere) situaties aantrekt.

Om die reden zie ik de wet van aantrekking wel eens een een mooie en aantrekkelijke term voor een complete levensverandering. Niemand raakt namelijk enthousiast als je vertelt hoeveel je moet doen om je dromen te realiseren, maar als je zegt dat je de geheimen van één Universele wet hebt ontdekt waarmee je jouw droomleven kunt creëren, dan ‘happen’ mensen veel sneller.

Als ik bijvoorbeeld tien kilo wil afvallen kies ik ook eerst voor de coach met de wonderpil die me belooft dat ik snel en makkelijk af kan vallen dan de coach die zegt dat ik een jaar lang anders moet eten en drinken.

.

Met de Wet van Aantrekking creëer je geen sprookjesleven. Je creëert een nieuwe ‘state of being’.

Wat ik persoonlijk bijzonder vind, is dat ik had verwacht dat mijn leven een soort sprookje zou zijn als ik alle facetten van de Wet van Aantrekking toe zou passen. Alsof ik alleen nog maar positieve situaties aan zou trekken.

Dat blijkt tot dusver echter niet het geval. Wat ik alleen wel merk is dat ik ondanks negativiteit en chaos zelf altijd relaxt blijf. Het voelt een beetje alsof je in het oog van de storm staat. Er gebeurt van alles om je heen, maar jij blijft een baken van rust en vertrouwen.

Werken met de Wet van Aantrekking is voor mij dan ook niks anders dan mezelf in een bepaalde ‘state of mind’ en ‘state of being’ krijgen waardoor ik veelal positieve situaties aantrek en me – ongeacht de buitenwereld – relaxt en vol vertrouwen blijf voelen.

“Imagination is everything. It is the preview of life’s coming attractions.”

– Albert Einstein

Belangrijke regels

Zoals ik hierboven al noemde, vind ik persoonlijk dat de Wet van Aantrekking vaak te makkelijk wordt uitgelegd. Dit heeft te maken met het feit dat het een enorm commercieel iets is geworden. En hoe makkelijker je het laat lijken, hoe sneller mensen iets kopen op dat gebied. We willen het liefst allemaal the quick fix.
.
Als ik kijk naar al mijn kennis op dit gebied die ik zowel vanuit artikelen, experts en eigen ervaring heb gehaald zijn er een aantal belangrijke regels.
.
✓ De Wet van Aantrekking werkt ALTIJD. Gun jezelf tijd om je gedachten te transformeren van negatief naar positief. Het is geen quick fix. Het is een complete manier van denken en zijn.
.
✓ Het Universum kan geen onderscheid maken tussen wat je WEL en NIET wilt. Veel mensen maken de fout door dingen te denken als: “Oh wat haat ik mijn baan. Ik wil er echt vanaf.” Het probleem in dit geval is dat je de focus legt op die baan die je zo vreselijk vindt waardoor je er juist meer van aantrekt. Om de Wet van Aantrekking voor je te laten werken dien je juist te focussen op wat je WEL wilt. Probeer dus te visualiseren en voelen hoe het zou zijn om een geweldige baan te hebben of een bedrijf waar je ontzettend blij van wordt.
.
✓ Denken en visualiseren is niet voldoende. Het is vrij makkelijk om iets te visualiseren, maar visualiseren alleen is niet voldoende. Je mag het ook echt doorleven en doorvoelen. Wil je bijvoorbeeld uiteindelijk op een podium staan voor een vol Ziggo Dome? Probeer je helemaal in te beelden hoe dat zou zijn. Voel hoe je jezelf zou voelen als je daar op dat podium staat met al die mensen om je heen. Hoe meer je het kunt voelen, hoe makkelijker je het aan kunt trekken.
.
✓ Hetzelfde geldt voor geld aantrekken. We willen vaak veel geld verdienen maar hebben niet helder voor onszelf waarom. Het wordt makkelijker om aan te trekken als je weet waar je dat geld aan uit wilt geven. Waar wil je het voor gebruiken? Als je dat helder hebt, wordt het vele malen concreter en daardoor makkelijker om aan te trekken. Voordat ik mijn omzet elke maand plan denk ik dus ook na over wat ik met het geld wil doen.
.
✓ In het Universum geldt ook: je trekt aan wat je bent. Wil je financiële zekerheid aantrekken? Check dan eerst of jij financiële zekerheid GEEFT. Betaal jij bijvoorbeeld je rekeningen op tijd? En wil je financiële overvloed? Check dan of jij in overvloed geeft. Zo investeer ik elke maand heel bewust in mezelf en in anderen. Niet alleen op zakelijk vlak, maar ook als het gaat om goede doelen. Toen ik nog in Florida woonde en met mensen omging die multi-miljonair waren viel het me ook altijd op dat zij zo’n groot deel van hun inkomen weg gaven. Veel van hen gaven elk jaar 10% van hun inkomen weg aan goede doelen.
.
✓ Wees extreem duidelijk in je communicatie met het Universum. Zo had één van mijn klanten lange tijd gedacht: “Ik wil vijf klanten.” Uiteindelijk kreeg ze die vijf klanten ook. Er waren echter maar drie betalende klanten. De vierde klant kwam door een winactie en de vijfde klant had toegezegd maar wilde pas over drie maanden starten. En daarna liep ze vast. Wees dus heel duidelijk en visualiseer en voel iets als: “Ik ga deze maand vijf betalende klanten aantrekken.”
.
✓ Wees je bewust van je dieperliggende overtuigingen. Het is heel makkelijk om je droomleven te visualiseren. In je mind is alles mogelijk. We zijn echter op aarde waar actie nodig is om dromen werkelijkheid te laten worden. Op het moment dat ik zelf mijn dromen visualiseer ben ik me heel bewust van mijn dieperliggende overtuigingen die boven komen drijven. Zo zou ik ooit wel op een podium willen staan voor een vol Ziggo Dome maar als ik dat nu visualiseer en probeer te vertalen naar acties blokkeer ik. Er zijn nog allemaal overtuigingen als: “Ik kan niet goed genoeg presenteren” en “Er zouden nooit zoveel mensen voor mij naar het Ziggo Dome komen. Ik krijg dat nooit vol.” Daarom droom ik nog steeds van een vol Ziggo Dome maar in het hier en nu breek ik het op in stapjes. Daarom gaf ik lange tijd elke maand presentaties bij Competence Factory om een betere spreker te worden, daarom adverteer ik elke maand en ben ik actief op Instagram om mijn following te laten groeien, enz. Ik geniet van alle kleine stappen die ik neem om uiteindelijk mijn grote droom werkelijkheid te laten worden.
.
✓ Voordat je iets kunt HEBBEN moet je een bepaald iemand ZIJN. Om de Wet van Aantrekking voor je te laten werken moet je volledig vanuit vertrouwen en overgave acties kunnen en durven nemen. Wat ik veel om me heen hoor zijn dingen als: “Ik ga eerst even geld verdienen en dan neem ik een business coach.” Of: “Ik ga eerst m’n bedrijf verder uitbouwen en dan zeg ik m’n baan op.” Ze handelen vanuit veiligheid en zekerheid. Dat is heel begrijpelijk maar het komt de Wet van Aantrekking niet ten goede. Het werkt net andersom. Eerst een business coach, dan verdienen. Eerst je baan opzeggen of minder werken en dan je bedrijf uitbouwen. Als je een bepaalde deur écht wilt openen zal er eerst een andere deur dicht moeten. Om die reden probeer ik altijd al de persoon te zijn die al heeft wat ze wil. Zo nam ik een business coach voordat ik nog maar een euro omzet had gedraaid. En zo nam ik in april 2019 een assistent zonder dat ik er echt een nodig had. Daarmee gaf ik echter aan bij het Universum: “Ik ben er klaar voor. Kom maar op met die extra klanten en omzet.”
.
✓ Ga het niet forceren. Om de Wet van Aantrekking voor je te laten werken is het natuurlijk belangrijk om positieve gedachten te hebben en om hoog te vibreren, maar wees niet bang voor negatieve emoties en gedachten. Die horen er nou eenmaal ook bij en mogen er ook zijn. Ik kom wel eens mensen tegen die dat dan heel hard weg proberen te drukken omdat ze bang zijn dat als ze het er laten zijn, dat ze dan ook negativiteit aantrekken. Maar juist als je het wegdrukt stapelt het zich op en komt het later drie keer zo hard terug. Voel je je even niet oké? Heb je even negatieve gedachten en merk je dat je iedereen irritant vindt? Wil je even heel hard huilen? Laat het er zijn. Hoe meer je het er laat zijn, hoe sneller het uit je lichaam en energieveld kan. Soms moet je even één stap terug doen om daarna weer drie vooruit te kunnen doen.
.
✓ ACTIE. Je kunt eeuwig blijven dromen, visualiseren en voelen, maar uiteindelijk gaat er niks gebeuren als jij niet je handen, voeten en mond gebruikt die je hebt gekregen om je hier op aarde te redden. Als ik eenmaal helder heb wat ik wil manifesteren kom ik uit mijn droomwereld terug in het hier en nu. Dan stel ik mezelf altijd de vraag: hoe kan ik deze droom realiseren? Welke acties zijn daarvoor nodig? Ik houd dan mijn einddoel in gedachten en neem vanaf daar steeds een stapje terug. Zo wilde ik afgelopen zomer een Salesfunnel Summer School organiseren voor tien ondernemers. Ik zag het helemaal voor me en voelde hoe het zou zijn. Vanaf daar ging ik terug denken. Ik bedacht dat ik een gratis challenge zou kunnen organiseren om mensen de gelegenheid te geven om kennis met mij te maken. Ik wist dat mijn conversie percentage 10% is dus ik zou minimaal 100 mensen in de challenge moet hebben. En zo dacht ik steeds verder terug. Ik stel mezelf dus elke dag de vraag: welk klein stapje kan ik vandaag nemen om uiteindelijk mijn droom te realiseren? En elke dag geniet ik enorm van dat proces. Het zijn ook niet altijd leuke acties die ik daarvoor moet nemen maar ik weet waar ik het uiteindelijk voor doe en dat maakt het zoveel leuker. En dat maakt uiteindelijk ook dat je vele malen gelukkiger bent met de situatie die je uiteindelijk creëert. Als mens denken we vaak dat we makkelijk dingen willen, maar de voldoening is vele malen groter als je er ook daadwerkelijk hard voor gewerkt hebt. Je geniet meer van het uitzicht vanaf een hoge berg als je die berg zelf hebt beklommen dan wanneer je met de lift naar boven bent gegaan.

✓ Bewustzijn van het NU. Wat we heel vaak doen is dat we onze ‘geschiedenis’ opnieuw creëren. Alles wat we meemaken zorgt voor bepaalde overtuigingen. Stel dat je ooit een keer een workshop wilde organiseren en je kreeg die workshop niet vol. Niemand kocht een kaartje. We zijn dan vaak geneigd om het niet nog een keer te doen want je overtuiging is dan: “Workshops krijg ik niet vol.” Wees je alleen bewust van het feit dat hetgeen wat er ‘vroeger’ is gebeurd niet opnieuw hoeft te gebeuren. Alles kan veranderen. Joe Dispenza zegt dan ook altijd heel mooi: “You’re either defined by memories of the past or a vision of the future.” Laat gebeurtenissen van vroeger niet je toekomst bepalen.

“Your thoughts are the architects of your destiny.”

– David McKay

Extra Tips

De Wet van Aantrekking werkt altijd en je ziel zit in een fysiek lichaam om hier op aarde te kunnen manifesteren.

Je zou je lichaam dus kunnen zien als auto. Hoe beter jij voor die auto zorgt, hoe sneller en verder je ermee kunt rijden.

Of in het geval van de Wet van Aantrekking; hoe beter jij voor je lichaam zorgt, hoe beter je positieve gedachten kunt hebben en hoe makkelijker je actie kunt nemen en hoe sneller en prettiger je kunt realiseren wat je wilt.

Ik probeer daarom om zo goed mogelijk voor mijn lichaam te zorgen zodat ik zo hoog mogelijk vibreer. Dingen die ik doe zijn:

✓ Ik geef mijn lichaam voldoende rust door elke nacht acht uur te slapen. Ik ga meestal rond 22:30 uur naar bed en zet vrijwel nooit een wekker. Mijn natuurlijke wekker gaat dan rond 6:30 uur.
.

✓ Ik heb een personal trainer die me helpt om gezond te leven. Ik sport twee keer per week met hem en hij adviseert me ook op het gebied van voeding.
.

✓ Ik mediteer circa drie keer per dag. Op die manier geef ik m’n lichaam en gedachten even rust en kan ik weer even connecten met hetgeen wat ik wil realiseren. Ik mediteer vaak ’s ochtends een paar minuten, ’s middags en
’s avonds.
.

✓ Ik ben me heel bewust van de energie van andere mensen. Soms voel je je leeg nadat je bij bepaalde personen bent geweest en soms heb je het gevoel dat je de wereld aan kunt. Ik probeer zoveel mogelijk tijd door te brengen met mensen met een positieve energie en met mensen die al zijn waar ik uiteindelijk wil zijn. Om die reden stapte ik bij mijn business coach meteen in haar high-end programma. Dat was voor m’n ego niet zo fijn want iedereen was verder dan ik en dat maakte me onzeker, maar ik kon me wel aan hen optrekken en uiteindelijk draaide ik binnen een jaar dezelfde omzet als zij.
.

✓ Wees dankbaar. Dankbaarheid is een emotie die op een hele hoge frequentie vibreert. Om die reden probeer ik elke dag stil te staan bij wat ik al WEL heb in plaats van NIET en ben ik dankbaar voor hetgeen ik wel heb. Er zijn zoveel dingen om dankbaar voor te zijn maar we staan er vaak niet bij stil. We zijn meestal zo gefixeerd op alles wat er nog niet is. Maar als je je continu in een staat bevindt van ‘niet genoeg’ dan trek je ook ‘niet genoeg’ aan.
.

✓ Beperk social media en vergelijken. Dit is voor mij iets waar ik nog in kan groeien, maar ik probeer een beperkt aantal mensen te volgen op social media en alleen mensen die me positieve energie geven. Social media kan je enorm helpen maar het kan je ook leegzuigen. In het begin van het ondernemerschap volgde ik bijna niemand. Ik wilde kunnen ondernemen vanuit een bepaalde ignorance. Hoe meer mensen ik volgde, hoe meer ik ging denken: “Zij doet het veel beter. Ik kan nooit zo worden.” Daarnaast merkte ik ook dat ik daardoor dichter bij mezelf kon blijven. Als je anderen volgt ga je vaak dingen overnemen en verlies je je authenticiteit..
.
✓ Muziek en andere trillingen (bijvoorbeeld klankschalen) zijn een mooie manier om je vibratie te verhogen. Ik luister daarom zelf ’s ochtends wel eens naar frequentie verhogende muziek. Mocht je hier meer over willen weten, dan kun je kijken naar het aantal Herz van de muziek. Via deze link kom je op een YouTube pagina met daar frequentie verhogende muziek.

“The Law of Attraction is supporting you with evidence of your vibrational frequency.”

– Esther Hicks

Puur ter afsluiting, in deze bonusmodule heb ik mijn visie gedeeld op The Law of Attraction en hoe ik het persoonlijk voor me heb laten werken (of juist niet laten werken). Het is inmiddels een omstreden onderwerp geworden omdat er zoveel gedeeld wordt wat niet helemaal klopt. Begrijpelijk ook want het is een onzichtbaar onderwerp. Het is moeilijk te grijpen.

Daarom wil ik je meegeven: probeer hier je eigen weg in te vinden aan de hand van jouw persoonlijke ervaringen. Wees kritisch met wat je ziet en leest en vertrouw vooral op je eigen intuïtie. Wat voor mij werkt hoeft niet per se voor jou te werken en andersom.

Ik probeer op dit gebied vooral heel bewust te zijn. Als ik bijvoorbeeld iets heb gerealiseerd wat ik altijd al wilde denk ik terug ten aanzien van de gedachten die ik heb gehad en de acties die ik heb genomen. Op die manier creëer ik mijn eigen systeem om te checken of iets wel of niet werkt.

Voor mij werkt in ieder geval onderstaand ‘systeem’:

1. Intentie
Dromen en een heldere intentie zetten vanuit mezelf. Wat wil ik uiteindelijk manifesteren? (Dus helemaal los van verwachtingen van anderen en van wat logisch zou zijn. Hierin vertrouw ik volledig op wat ik voel en waar ik van droom. En alles is mogelijk.)

2. Voelen
De emotie voelen van hoe het is als mijn droom werkelijkheid is.

3. Overtuigingen opruimen
Welke diepliggende overtuigingen komen nu boven drijven als ik aan mijn droom denk? Waar mag ik eerst nog aan werken voordat ik mijn droom kan verwezenlijken?

4. Kleine doelen stellen en actie nemen
Een droom is vaak groot en we kunnen niet in één keer van A naar Z. Eerst mag je van A naar B en van B naar C. Ik deel mijn droom daarom op in behapbare ‘brokjes’ en check heel goed bij mezelf; wat kan ik nu al doen en wat kan ik nu ‘dragen’? Hiermee bedoel ik dat ik ook altijd goed nadenk over de gevolgen ergens van. Ik merk bijvoorbeeld vaak dat mijn klanten direct tien mensen in een programma willen hebben terwijl ze eigenlijk helemaal geen tijd hebben of de mentale kracht om tien mensen tegelijkertijd te coachen. We willen vaak wel de lusten, maar niet de lasten. Onthoud goed dat tien klanten betekent dat je een hoge omzet hebt, maar dat betekent ook dat je een hoge verantwoordelijkheid hebt en een bepaalde druk aan moet kunnen.

5. Loslaten, vertrouwen en genieten
Ik geef me over aan het Universum en geniet van het proces wat ik doorloop om mijn droom te manifesteren. Daarnaast vertrouw ik erop dat alles wat op mijn pad komt een hoger positief doel dient. Ik zal nooit denken: “Waarom overkomt mij dit?” Maar altijd: “Wat kan ik hiervan leren?”.

6. Dankbaarheid
Elke dag ben ik dankbaar voor wat ik al heb. Je zult merken dat je de voldoening uiteindelijk vooral haalt uit het proces en niet uit het eindresultaat. Ik kom er persoonlijk dan ook steeds meer achter dat ik nu al mijn droomleven leid. Ik leef nu namelijk al een leven waarin ik de mogelijkheid heb om mijn dromen tot uiting te laten komen. Het feit dat dat kan levert me meer geluk en voldoening op dan het daadwerkelijk realiseren van een droom. En ik denk dat dat uiteindelijk ook de grootste les is van The Law of Attraction. Dat je uiteindelijk beseft dat alles wat je op dit moment wilt en nodig hebt er al is.

Video

Hieronder vind je bovenstaande informatie in videovorm. Op die manier kun jij zelf kiezen of je liever leest, kijkt en luistert of zelfs beide.

Opdrachten

Om je te helpen met het maken van de vertaalslag van WETEN naar WAARMAKEN vind je hieronder een aantal opdrachten.

1. Heb jij voor jezelf helder wat je wilt realiseren? Denk eens na over iets (of meerdere dingen) wat je graag zou willen en maak het zo concreet mogelijk in je hoofd. Visualiseer het, voel het, doorleef het.

2. Denk vervolgens na over de acties die je NU kunt nemen om uiteindelijk je droom te realiseren? Welke kleine stap kun je vandaag of morgen nemen om weer een stap dichterbij je droom te komen?

3. Wat kun je de komende weken doen om je frequentie te verhogen? Zou je eerder naar bed kunnen gaan om langer te slapen? Zou je je ontbijt kunnen verwisselen voor een gezonder ontbijt? Elke week één glaasje alcohol minder? Denk eens na over kleine stappen die je kunt nemen om op die manier hoger te vibreren.