Vorige week kwam ik op Instagram een quote tegen en ik dacht direct: ‘Dit slaat de spijker op z’n kop.’

De quote was als volgt:

“A big part of becoming an adult is unlearning a lot of the things you were taught by people who didn’t know what they were doing either.”

We zijn vroeger door onze ouders, docenten en andere mensen met de beste intenties opgevoed, maar het gedrag wat je zowel bewust als onbewust is aangeleerd dient je op latere leeftijd vaak niet meer.

Elk mens heeft namelijk andere dromen en het is uiteindelijk je gedrag wat ten grondslag ligt aan het feit of jij je dromen gaat realiseren of niet.

Niet elk gedrag is ‘handig’ als het gaat om het behalen van bepaalde doelen of om je simpelweg gelukkig te voelen. Zo is mijn droomleven bijvoorbeeld het horrorleven van m’n moeder.

Zij hecht waarde aan het hebben van een vaste baan, een gezin met kinderen, een woning in een klein dorp en een man die net als zij uit Friesland komt zodat ze Fries met elkaar kunnen praten.

Ik hecht waarde aan vrijheid hebben binnen mijn werk, ik weet niet of ik kinderen wil, ik vind het heerlijk om vrijgezel te zijn en het liefst woon ik in een grote stad in het buitenland.

Ik kon me daarom van jongs af aan al niet helemaal vinden in haar manier van denken. Ik heb er altijd respect voor gehad en ik houd zielsveel van m’n moeder, maar het gedrag wat zij vertoonde en mij aanleerde hielp mij niet om mijn droomleven te creëren.

Om die reden besloot ik ook op mijn 18de dat ik een internationale studie wilde doen waarbij ik een jaar op reis moest. Dat leek me een mooie manier om ruimte te creëren in mijn hoofd voor een nieuwe manier van denken.

Zo ging ik op mijn 21ste voor een uitwisselingssemester naar Zuid-Korea en daarna ben ik jarenlang blijven reizen. Van Zuid-Afrika tot Zweden en Amerika. Ik kwam op veel verschillende plekken en in elk land haalde ik iets.

Overal waar ik kwam keek ik naar het gedrag en de manier van denken van de mensen. Vervolgens vergeleek ik mijn droomleven met hun leven en keek ik op welke vlakken ik iets van hen kon leren. Hoe hadden zij gedacht en gehandeld om datgene te realiseren waar ik op dat moment nog van droomde?

Zo leerde ik in Zuid-Afrika om relaxter in het leven te staan. Elke dag is een geschenk en elke dag valt er wel iets te vieren.

In Florida leerde ik om een gezonde money mindset te ontwikkelen. Daar ging ik om met allemaal multi-miljonairs die zó anders dachten en handelden dan bijvoorbeeld mijn ouders waar geld altijd een probleem was.

Op Bali leerde ik loslaten. Alles in het leven gebeurd met een reden en alles is daarom ook oké.

Veel mensen vinden uiteindelijk de weg terug naar hun authentieke zelf door bijvoorbeeld yoga en meditatie. Ik vond de weg terug naar mezelf door te reizen.

Ik deel dit omdat authentiek gedrag uiteindelijk ten grondslag ligt aan het succes van je bedrijf. Als je authentiek bent klopt hetgeen wat je denkt, zegt, voelt en doet met elkaar. Het is allemaal in één lijn en dat voelen andere mensen. Dat voelen je potentiële klanten. Ze voelen die oprechtheid en puurheid.

Ik geloof dat dit ook (deels) de reden is dat iedereen direct van baby’s houdt.

Als kind word je puur geboren. Je weet nog niks. Je denkt nog niks. Je bént gewoon. Een brok liefde waar iedereen direct van houdt. Een baby is schattig vanwege zijn of haar fysieke eigenschappen, maar ik geloof ook dat we automatisch tot baby’s worden aangetrokken omdat ze nog hun authentieke zelf zijn.

Veel volwassenen zijn iemand omdat ze denken dat ze die persoon moeten zijn. Niet omdat ze die persoon daadwerkelijk willen zijn. Maar door jarenlange bewuste en onbewuste programmering van ouders en de maatschappij zijn ze in een bepaalde identiteit geduwd.

Die identiteit en het bijbehorende gedrag helpt ze echter vaak niet om hun droomleven te leiden. Meestal is dat deels omdat ze niet durven los te breken van de identiteit die ze gecreëerd hebben, maar ook omdat ze simpelweg niet weten hoe ze zich moeten gedragen om hun droomleven te creëren. Wat moeten ze dan anders doen? Dat gedrag is ze nooit geleerd.

De afgelopen jaren heb ik enorm veel aangeleerd gedrag los gelaten. Ik ben een compleet ander mens geworden.

Reizen blijft voor mij altijd dé manier om weer even uit te zoomen uit het dagelijks leven en stil te staan bij de persoon die ik ben en het leven wat ik voor mezelf gecreëerd heb.

Ik reis dan ook nog steeds elke 3 maanden om zowel aan mezelf als aan mijn bedrijf te werken. Ik stap even uit het dagelijkse ritme en zoom zowel letterlijk als figuurlijk uit. Elke keer kom ik weer tot nieuwe inzichten en leer ik weer anders denken en doen.

Hoe zorg jij ervoor dat je jezelf steeds opnieuw herprogrammeert?

Klik hier voor meer informatie over de workation

.
.
hoe-ik-mezelf-heb-geherprogrammeerd
hoe-ik-mezelf-heb-geherprogrammeerd