Gister vond de Live Dag plaats voor de ondernemers in mijn Kickstart Programma en ik zit zo vol inspiratie dat ik je er nu direct al iets over wil vertellen.

Normaal gesproken besteed ik een groot deel van de tijd aan marketing, sales en strategie maar nu doken we een dag lang in een stukje mindset.

Ik ben nu namelijk zo’n 4 jaar ondernemer en ik besef steeds meer dat het praktische gedeelte van het opzetten van een bedrijf geen rocket science is. Met een middagje Googlen kom je – bij wijze van – al een heel eind.

Wat het vaak zo verdomd lastig maakt is het mentale stuk.

Er gaat zelden een dag voorbij dat er niet iets mis gaat, dat je je niet even onzeker of eenzaam voelt en ondertussen ben je niet alleen zelfstandig ondernemer, je bekleedt vaak nog veel meer rollen met een bepaalde verantwoordelijkheid. Bijvoorbeeld die van papa of mama, partner, zoon of dochter en vriend(in).

Als mens zijnde willen we al deze rollen vaak zo goed mogelijk vervullen. In de basis blijven we namelijk ook kuddedieren. Het is belangrijk dat je jouw plekje binnen een kudde behoudt. Ons pre-historisch brein vertelt ons dan namelijk (onbewust) dat we dan meer kans hebben om te overleven.

Daarom is het ondernemerschap voor veel mensen ook zo’n grote, enge stap om te nemen. Je maakt dan bewust de keuze om de grootste kudde (die van de werknemers) met de meeste zekerheid achter te laten.

Op dat moment is alleen je verlangen naar vrijheid en variatie groter, dus je neemt de stap. En vanaf dat moment mag je alles zelf bepalen. Niemand die je vertelt wat je moet doen en al het geld wat binnenkomt in het bedrijf is van jou. Of nou ja…van jou en de Belastingdienst.

Maar dan begint het pas echt.

We hebben veel positieve associaties met het woord vrijheid, maar de realiteit is dat je niet direct vrij bent op het moment dat jij je baan hebt opgezegd.

Om échte vrijheid – dus in zowel financiële als mentale zin – te realiseren moet je je vaak eerst op allerlei verschillende manieren loskoppelen van zowel groepen mensen als je eigen onzekerheden.

Vrijheid betekent namelijk ook dat je niet meer midden in een groep werknemers of regels staat die je beschermen. Je staat alleen. En als je alleen staat krijg je de wind van voren, van achteren en zijwaarts.

Om het gevoel van vrijheid te kunnen ervaren als zelfstandig ondernemer moet je daarom ook een enorme verantwoordelijkheid kunnen dragen. Hoge of alleenstaande bomen vangen nou eenmaal veel wind.

En zodra we dat beseffen gaan heel veel ondernemers zich verschuilen achter allerlei excuusjes om maar niet écht stappen te maken. Omdat ze stiekem doodsbang zijn, maar dat niet willen toegeven naar zichzelf en anderen.

Ze noemen allemaal dingen die veel tijd (en vaak ook verantwoordelijkheid) kosten waardoor ze niet hun bedrijf kunnen laten groeien.

  • Ze moeten voor de kinderen zorgen.
  • De hond is ziek.
  • Hun relatie is net voorbij dus ze moeten van alles regelen.
  • Ze zitten midden in een verhuizing.
  • Ze hebben nog een part-time baan.

En begrijp me niet verkeerd. Al deze redenen zijn 100% valide en volledig begrijpelijk.

Wat we alleen vaak doen is dat we deze redenen stiekem groter maken dan ze zijn zodat we ons erachter kunnen verschuilen. Het is moeilijk om toe te geven dat je bedrijf niet zo lekker loopt door jou en daarom schuiven we de ‘schuld’ in de schoenen van iemand of iets anders.

Voor mij gaan deze redenen alleen vrijwel nooit op en ik zal je uitleggen waarom.

Op het moment dat iemand bij mij met zo’n reden aan komt zetten denk ik juist: “Top. Nu kun je júist een succesvol bedrijf bouwen.”

En nu denk je misschien: “Huh? Je hebt toch tijd nodig om een succesvol bedrijf te bouwen?” Ja en nee. Je hebt inderdaad tijd nodig, maar wat je vooral nodig hebt is FOCUS.

Ik ken zoveel ondernemers die pas succesvol werden toen ze juist MINDER tijd hadden. Toen ze nog veel tijd hadden overschatten ze zichzelf volledig. Ze deden alles tegelijk waardoor niks echt goed ging. Ze maakten geen specifieke keuzes en hadden geen focus. En ze stelden dingen steeds uit want ze hadden toch wel genoeg tijd.

Zo groeide het bedrijf van één van mijn klanten juist toen ze een jaar op wereldreis ging. Ze ging van 60 uur per week werken naar 20 uur per week. Doodeng vond ze het, maar ze moest wel als ze tijdens de reis ook nog wat wilde zien. En in dat jaar verdubbelde de omzet van haar bedrijf.

Een vriendin van m’n moeder was jaren aan het aanrommelen met haar bedrijf. Ze was afhankelijk van het salaris van haar man. Totdat ze 2 kinderen kregen. Ineens had ze minder tijd en dus moest ze wel keuzes maken en focussen. Nu runt ze een bedrijf waar het hele gezin makkelijk van kan leven.

Het probleem is dus vaak niet tijd maar focus. En dat geldt ook als je bijvoorbeeld te maken hebt met emotionele tegenslagen. Die kosten niet per se tijd in absolute zin, maar wel in mentale zin.

Wat veel ondernemers op zo’n moment doen is dat ze hun emoties gaan onderdrukken of negeren terwijl ze ondertussen door blijven werken. Of andersom; ze laten zich overnemen door de emotie terwijl ze zich ondertussen schuldig voelen dat ze niet aan het werk zijn.

Ook dan is focus belangrijk. Niet half met je emotie bezig zijn en half met je bedrijf. Niet constant proberen om tegelijkertijd in beide hokjes te gaan staan, maar het ene moment vol focus in het ene hokje en dan weer in het andere hokje. En dus ook bloed eerlijk tegen jezelf kunnen zijn wanneer je even in het ene hokje moet staan en wanneer in het andere hokje.

Ik had deze week bijvoorbeeld emotioneel gezien een kl*te week. Er waren een paar tegenslagen in mijn privé leven waardoor ik emotioneel was en mentaal werd afgeleid.

Vroeger bleef ik dan altijd doorwerken terwijl ik mijn emoties onderdrukte of negeerde. Dat ging dan een tijdje half goed en dan werd ik heel ziek of ik liep mentaal leeg en had nergens meer zin in.

Nu stapte ik af en toe even vol focus in m’n ‘emotionele hok’ en om daarna weer vol focus in m’n ‘ondernemershok’ te stappen. In het emotionele hok liet ik m’n tranen lopen, onderging ik de emotie en liet ik m’n bedrijf even los. Dat luchtte zo op dat ik daarna weer vol focus en plezier aan het werk kon en deze week zelfs één van mijn beste weken ooit draaide.

De redenen waar we ons achter verschuilen zijn in die zin vaak ook niet een geldig excuus voor het feit dat we ons bedrijf niet laten groeien. In 9 van de 10 gevallen liegen we daarmee tegen anderen, maar ook tegen onszelf.

Als je het mij vraagt is de échte reden dat we stiekem doodsbang zijn om succesvol te zijn.

Want wat gebeurt er:

  • Als jij ineens echt goed gaat verdienen? Verdien jij het wel om veel geld te mogen verdienen? En wat vinden je vrienden daarvan? Hoor je er dan nog wel bij?
  • Als jij ineens echt veel klanten binnen gaat halen? Kun je die verantwoordelijkheid wel dragen? Is het wel bijzonder genoeg wat jij doet om zoveel mensen te mogen helpen?
  • Als je echt impact gaat maken met je bedrijf? Verander je dan als mens? Wat vindt iedereen van de boodschap die je dan deelt? Begrijpt je familie je dan nog wel? Wat vindt je partner dan van je?

Daarom moet ik ook altijd denken aan die quote van Marianne Williamson:

“Our deepest fear is not that we are inadequate. Our deepest fear is that we are powerful beyond measure. It is our light, not our darkness that most frightens us.” 

Ik ben daarom ook gestopt met het bedenken van redenen / excuusjes aangaande waarom ik bepaalde dingen niet doe of gedaan heb. Ik ben gestopt met liegen tegen mezelf.

Ik ben elke dag bloed eerlijk tegen mezelf en draag verantwoordelijkheid voor alles. Het ligt aan geen enkele persoon of situatie als er iets mis gaat. Het ligt volledig aan mij en hoe ik met die persoon of situatie omga. En ik kan je vertellen; ik ben nog nooit zo snel gegroeid en heb nog nooit zo’n groot gevoel van vrijheid ervaren.