Vorige week was ik met mijn moeder aan het bellen en toen ik ophing schoot ineens het onderwerp voor deze mail me te binnen.
We hadden het namelijk over geld en tijdens het gesprek besefte ik dat de manier waarop ik naar geld kijk heel erg is veranderd de afgelopen jaren.
Ik wil het hier ook graag met jou over hebben omdat je relatie met geld veel zegt over je eigenwaarde en het inkomen wat je momenteel hebt.
Ik geloof namelijk dat jouw inkomen, maar ook je uitgaven grotendeels een reflectie zijn van je eigenwaarde. De hoeveelheid geld die jij in staat bent om te ontvangen en uit te geven – en hoe jij je daarbij voelt – zeggen meer over jou dan je misschien denkt.
De reden dat ik dit onderwerp aansnijd heeft te maken met het feit dat ik ondernemers help om meer omzet te genereren via online kanalen. Om dat te kunnen realiseren leer ik ze van alles op het gebied van online marketing, maar wat daaraan ten grondslag ligt is dat ze mentaal in staat moeten zijn om hun gedroomde omzet te kunnen ontvangen.
Nu denk je misschien: “Hoezo zou ik niet in staat zijn om mijn gedroomde omzet te ontvangen?”
Omdat het niet zozeer betekent dat je je helemaal uit de naad moet werken om goed te verdienen. Het betekent vooral dat je in staat moet zijn om voor een bepaalde waarde te gaan staan en daarvoor een bepaalde prijs durft te vragen.
Dat klinkt simpel, maar als je er stil bij gaat staan vormt dit voor veel mensen nog een uitdaging.
Als je bijvoorbeeld kijkt naar de salariskloof tussen mannen en vrouwen is het niet alleen de fout van de mannen dat die kloof er nog steeds is. Het komt ook deels doordat veel vrouwen niet durven te vragen om die loonsverhoging die ze eigenlijk verdienen.
Om die reden moeten we niet alleen mannen in laten zien dat vrouwen gelijkwaardig zijn. We moeten er ook voor zorgen dat vrouwen niet alleen WETEN dat ze dat ook zijn, maar het zelf ook gaan GELOVEN zodat ze er ook daadwerkelijk naar gaan handelen.
Vrijwel geen enkele manager zal namelijk uit zichzelf een loonsverhoging geven. Daar moet je gewoonweg om durven te vragen omdat jij jezelf het waard vindt.
En dit geldt natuurlijk net zo goed voor ondernemers zoals jij en ik.
Om jouw gedroomde omzet te realiseren zul je moeten geloven in de waarde die jij levert zodat je in staat bent om meer te kunnen ontvangen en investeren in jezelf.
Ik had bijvoorbeeld een aantal jaar geleden nooit duizenden Euro’s uitgegeven aan een business coach. Ik verklaarde mensen die dat deden voor gek.
Waarom zou je dat doen? Je kunt het toch ook wel zelf proberen en dan veel goedkoper doen?
Nu pas besef ik dat het probleem niet zozeer was dat ik niet in een business coach geloofde. Het probleem was vooral dat ik niet in mezelf geloofde. Ik geloofde niet dat ik die investering makkelijk terug zou kunnen verdienen met de handvatten die ik zou krijgen.
Op een gegeven moment besefte ik dit ook. Ik realiseerde me dat ik nooit een goed inkomen zou kunnen hebben én me er prettig bij zou kunnen voelen als ik niet anders tegen geld aan ging kijken.
Ik zag geld altijd als iets stoms. Toen ik klein was groeide ik op met quotes als “Geld maakt niet gelukkig” waardoor ik onbewust ging denken dat geld ongelukkig maakte. Dit kwam ook omdat we het thuis voor een Nederlands gezin niet per se heel breed hadden, dus het ging vaak in negatieve zin over geld.
De shock was dan ook vrij groot toen ik van mijn 26ste tot mijn 28ste (ik ben nu 30) ineens in sneltreinvaart in een leven terecht kwam met een overvloed aan geld.
Mijn relatie ging in die fase ook stuk en ik dacht dat geld de boosdoener was. Daardoor veranderde het gedrag van ons beide namelijk.
Natuurlijk was het geld niet de boosdoener, maar dat realiseerde ik me pas achteraf.
Nu schrijf ik over mijn eigen relatie met geld, maar ik denk dat veel ondernemers stiekem een slechte relatie hebben met geld en ergens bang zijn om goed te verdienen.
We zijn als Nederlanders namelijk opgegroeid in een socialistisch land waarin we dingen verteld zijn als “Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg”. Het feit dat je ervoor hebt gekozen om te gaan ondernemen is waarschijnlijk al een heel ding. Laat staan dat je er ook nog eens goed mee verdiend.
Vinden we het stiekem niet ergens prettiger om te strugglen dan te shinen? Dan passen we er tenminste nog een beetje tussen.
Want ergens weet jij waarschijnlijk heel goed wat je anders moet doen om echt impact te gaan maken met je bedrijf. Maar toch doe je het misschien niet. Waarom niet?
Als je succesvol bent bekruipt je onbewust het gevoel dat je je moet verantwoorden. Dat gebeurde mij destijds wel. Want waarom had ik recht op zo’n inkomen? Was ik soms beter dan de rest?
Als jij écht impact wilt maken met je bedrijf zonder dat jij je zorgen hoeft te maken over die leeglopende spaarrekening zul je eerst een gezonde relatie met geld moeten hebben. Pas dan kun je het met een gerust hart ontvangen en weer investeren.
Ik kan je daar helaas niet met een paar tips mee helpen, maar ik kan je wel zeggen dat geld slechts een ruilmiddel en een commitment tool is.
Hoe minder je de focus gaat leggen op geld en hoe meer op waarde, hoe sneller je jouw gedroomde inkomen zult verdienen.
Wat ik je ook kan zeggen is dit:
Focus niet op wat iets kost, maar wat het op kan leveren.
Focus niet op geld uitgeven, maar op geld investeren.
Sleutel niet aan de prijs van je product, maar aan de waarde.
Uiteindelijk is geld vaak niet het probleem, maar ben jij het probleem. Ik durf inmiddels eerlijk te zeggen dat ik het probleem was.
Want op het moment dat jij bijvoorbeeld over iets – wat je stiekem graag wilt – zegt: “Ik vind dit het niet waard.” zeg je dat dan eigenlijk echt? Of zeg je ergens ook: “Ik vind het mezelf niet waard omdat ik bang ben dat ik niet in staat ben om het terug te verdienen.”
Vind jij jezelf het waard om te gaan verdienen wat je zou willen? Geloof jij dat je voldoende waarde kunt creëren en durf je daar ook een goede prijs voor te vragen?
Ik geloof dat je dat kan
Geef een reactie